Orzechy są bardzo dobrym źródłem białka. Na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej spożywanie ich jest kluczowe dla utrzymania poprawnego poziomu protein. Jednak wiele osób jest uczulonych na różnego rodzaju orzechy. Dlatego ważne jest, by podawać w składzie produktów, czy znajdują się tam nawet ich śladowe ilości.
Popularna pasta z orzechów – smarowidłem na kanapki
Pasta z orzechów z dodatkiem czekolady to produkt znany na całym świecie. Jest lubiany zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Można posmarować nią pieczywo, dodać do ciast, naleśników i wielu innych dań. Pasta z orzechów laskowych to idealny dodatek do deserów. Może stanowić bazę, na podstawie której wykonuje się ciasto czekoladowe, płynną lawę na rozmaitych uroczystościach, czy w formie ozdoby na różnych słodkich placuszkach. Można również wykorzystać ją do fondanta oraz obtoczyć w niej owoce i cieszyć się smakowitą przekąską. Jednak warto zwrócić uwagę na to, że ta pasta jest kaloryczna. Jej nadmierne spożycie może negatywnie wpłynąć na układ pokarmowy. Dzieci bardzo często wyjadają ją ze słoika łyżkami, a potem skarżą się na ból brzucha. Dzieje się to przez to, że pasta z orzechów laskowych jest bardzo słodka, oprócz masy orzechowej dodaje się do niej wiele cukru i innych słodzików. Dlatego warto uzupełnić to gorzkim kakao, by wyrównać smak. Pastę wykonuje się ze zmielonych orzechów laskowych. Są one najbardziej smaczne ze wszystkich odmian. Mają delikatny smak, lecz żeby wykonać z nich krem trzeba wiele kilogramów produktu, ponieważ są też jednymi z najmniejszych orzechów.
Krem z orzechów to najpopularniejsze smarowidło na kanapki. Uwielbiane przez dzieci oraz rodziców smakuje najlepiej z ciepłą grzanką lub tostem, wówczas dobrze się roztapia, zmienia konsystencję na płynną i lepiej się rozsmarowuje. Jednak w dużych ilościach może powodować mdłości i wymioty z powodu dużej ilości cukru.