Karob- kakao dla alergików

W dzisiejszych czasach wiele osób cierpi z powodu alergii i nietolerancji pokarmowych. Wpływ na to ma w dużej mierze zanieczyszczenie środowiska, chemia dodawana do pożywienia, a także kłopoty w funkcjonowaniem układu immunologicznego. Do produktów, które uczulają najczęściej, należy mleko, gluten, seler, truskawki, owoce morza, jajka oraz kakao.

Wykorzystanie karobu w kuchni

karob gdzie można kupićOsoby, które z powodów zdrowotnych, muszą wykluczać pewne produkty ze swojej diety, stoją zazwyczaj przed nie lada wyzwaniem. Odstawienie pewnych pokarmów wiąże się z koniecznością samodzielnego gotowania, co bywa czasochłonne i skomplikowane. Niejednokrotnie trzeba się również napracować, aby uzyskać odpowiedni smak potrawy. Produktem, który często powoduje uczulenie, jest kakao. Problem jest powszechny zwłaszcza wśród dzieci. W takiej sytuacji, warto sięgnąć po karob. Jest to mączka chleba świętojańskiego, która nie uczula (nie zawiera również glutenu) i posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Co jednak istotne w powyższym kontekście, stanowi wyśmienity zamiennik kakao. Można go dodawać do ciast, słodyczy, kremów. Wszędzie tam, gdzie zazwyczaj używamy kakao lub czekolady, sprawdzi się doskonale. W internecie można znaleźć mnóstwo inspiracji na to, jak wykorzystać w kuchni karob gdzie można kupić ten produkt? Dostępny jest w sklepach ze zdrową żywnością, sklepach internetowych, a także niektórych aptekach.

Dieta eliminacyjna bywa kłopotliwa, jednak przy odrobinie wprawy, można z nią bez problemu funkcjonować. Na rynku można znaleźć wiele produktów, które stanowią doskonałe zamienniki produktów, na które jesteśmy uczuleni. Tak jest w przypadku karobu, który jest wybawieniem dla osób niemogących spożywać kakao, a które cenią sobie używanie czekolady w kuchni.