Zdrowszy Ty dzięki bakteriom kefirowym

 

Dlaczego kefir potrafi mieć tak zbawienne działanie na nasze zdrowie? Jakie są jego pozytywne cechy i czy można przyrządzić go samemu? Dlaczego pomaga w chudnięciu i w jaki sposób możemy samodzielnie go przyrządzić? 

Wspaniałe zalety bakterii kefirowych

bakterie kefiroweKefir w bardzo prosty sposób możemy przygotować sobie sami w domu. Wystarczy zakupić dwa litry pasteryzowanego mleka oraz fiolkę zawierającą drożdże kefirowe, ziarna kefirowe i specjalne szczepy bakterii kefirowych. Zakupimy ją w prosty sposób w internecie. Następnie należy zagotować litr mleka, a następnie dolać do niego drugi litr schłodzony wcześniej w lodówce. Wówczas wytworzy się idealna temperatura, jaką potrzebują bakterie kefirowe, oraz ziarna kefirowe do rozwoju. W następnym kroku należy otworzyć zakupioną fiolkę i dolać do niej mleka. Potrząsnąć w celu wymieszania i wlać do całość do garnka oraz ponownie porządnie zamieszać. Garnek należy szczelnie przykryć kocem i odstawić na czas od sześciu, do dziesięciu godzin w ciepłym miejscu i z dala od przeciągów. Kiedy nasze mleko się zetnie, należy włożyć garnek do lodówki w celu schłodzenia naszego kefiru i.. gotowe! Taki kefir możemy spożywać do siedmiu dni. Kefir jest elementem dobrze zbilansowanej i zróżnicowanej diety, ukwaszony na niskoprocentowym mleku zawiera niewiele kalorii, dlatego też wiele dietetyków zaleca jego spożywanie, oraz włączenie go do diety codziennej. Kefir w połączeniu z otrębami oraz płatkami zbożowymi doskonale stłumi nasz apetyt, a dodatkowo ułatwi wypróżnianie.

Dodatkowym atutem jest fakt, iż decydując się na zrobienie kefiru, otrzymujemy kefir wyłącznie z naturalnie występującymi cukrami. Taki kefir ma wspaniały i orzeźwiający smak, a najpyszniejszy wychodzi z dwuprocentowego mleka. Kefir polecany jest zarówno osobą na diecie, jak i seniorom i dzieciom, a także osobom uprawiającym sport oraz pracującym fizycznie.